Kuron (Protetik tedavi)

pd1Kötü bir şekilde zarar görmüş ya da çürümüş olan dişlerin üzerlerine gelen diş şeklindeki materyaller ile kaplanması işlemidir.

Kuronların birçok uygulanma nedeni vardır. Çoğunlukla, diş herhangi bir dolgu materyali ile tedavi edilemiyor ise ve dişteki mevcut hasar nedeni ile bu şekilde güçlendirilemiyor ise dişin çatlak parçalarını da bir arada tutabilmek için kuronlar kullanılır. Aynı zamanda köprü olarak kullanılırlar. Şekilleri bozuk ve renklenmiş dişlerin kozmetik düzenlemeleri için de kullanılabilirler.

Kuronlar metal altyapılı porselen ya da metal desteksiz tam seramik olabilir. Arka dişlerde, metal altyapılı porselen kuronlar tam seramik kuronlara göre daha kuvvetlidir. Bu nedenle bazı vakalarda kullanımları daha iyi sonuç verir.

Kuronların ömürleri yaklaşık olarak 7 yıl olsa da çok daha uzun süre örneğin 40 yıl gibi ağızda başarı ile kalabilmektedirler.

Dişin Preparasyonu (Hazırlanması)

pd2Kuron yapılmadan önce mevcut çürüğün boyutunun büyüklüğü, pulpanın yaralanma veya enfeksiyon riski nedeni ile dişin kanal tedavisine ihtiyacı olabilir. Ancak bu durum kuron yapılacak tüm dişler için geçerli değildir.

Çürük ya da hasarlı dişlerin büyük miktardaki madde kayıpları nedeni ile kuronun desteklenmesi gerekir. Bunun için bir altyapıya ihtiyaç duyulur. Diş kanal tedavisi görmüş ise kanaldan destek alınarak post & core denen altyapı oluşturulabilir.

Dişte öncelikle kuron için yer hazırlanır. Gerekli dolgular, düzenlemeler yapıldıktan sonra dişlerin ölçüsü alınır. Kuron yapılacak dişin alt ve üstündeki dişlerin ölçüsü alınır. Böylece kuronun kapanışınızda problem yaratmaması sağlanır.

Ölçüler laboratuara gönderilir. Kuron laboratuarda yapılıyorken hasta geçici kuronlarını kullanır. Bu geçici kuronlar diş hekimi kliniğinde aynı gün içerisinde yapılarak hasta ağzına yerleştirilir. Geçici kuronların yapıştırıldıkları materyal kısa sürede uzaklaşacağından dişte çürüme oluşmaması için daimi olanları ile değiştirilmeleri gerekir.

İkinci randevuda geçici kuron çıkarılarak daimi kuronların provası yapılır. Kuronlar yerleştirilmeden önce bazı ayarlamalar ya da ek cilaya gerek olabilir. Her şey hazır olduğunda kuron dişe yapıştırılır.

Tedaviden Sonra

Kuron yapılmış olan dişiniz canlı ise kuronunuz yapıştırıldıktan sonra herhangi bir hassasiyet ya da rahatsızlığınızın olmaması gerekir. Az miktarda sıcak-soğuk hassasiyeti olabilir. Ancak ısırdığınız anda ağrı ya da hassasiyet hissediyorsanız, diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. Bu sorun büyük ihtimal ile kuronun yüksek olmasından kaynaklıdır ve kolaylıkla düzeltilebilir.
Kuronların kırılması mümkündür ve bazen ağız içerisinde tamir edilebilirler. Kırık geniş bir alanda ise kuronun yenilenmesi gerekebilir.
Kuronun yapıştırıldığı materyal tükürüğün de etkisi ile bulunduğu yerden uzaklaşabilir. Böylece kuronun içine sızan bakteriler tarafından çürük oluşturulabilir. Bu nedenle kuronunuzun bollaştığını hissettiğinizde diş hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Yapıştırıcının uzaklaşması ya da kuronun uyumsuzluğu nedeni ile kuron yerinden çıkabilir. Bu durumda hemen diş hekiminiz ile görüşmelisiniz. Eski kuronunuz yeniden yerleştirilebilir ya da yeni bir kuron yapılması gerekebilir.

BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

Yurtdışında yaşıyor ve Türkiye de Diş Tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız Bilgilendirme Broşürümüze göz atmadan karar vermeyin.

BİZE ULAŞIN

DTI GMBH Dental Turizm
Duisburg / Almanya
T +90 216 541 00 77
   +90 216 541 00 78
M +90 530 523 32 45
T (0049)  221 370 50084
Email: Bu e-posta adresi spam robotlarından korunuyor. Görebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Sayfa başı